Nu toţi am fost norocoşi să păstrăm o consolă veche Playstation, Xbox sau chiar Nintendo. Eu personal am trecut prin primele 2 console Playstation din serie şi acum îmi pare rău că le-am vândut. Am petrecut ore în şir în faţa televizorului vechi, cu imagini colorate, poveşti simple dar drăguţe vizual şi personaje renumite.
Cine nu a auzit de Crash Bandicoot, MediEvil, Silent Hill sau Castlevania şi nu, nu vorbesc de remake-uri sau continuările noi din 2020-2021, vorbesc de cele din anii ’90, în care nivelele puteau fi uşor reciclate şi noi ca şi copii rar ne dădeam seama sau nici măcar nu aveam aşa detalii în minte. Ne interesau sunetele hazlii, imaginile plăcute sau surprinzătoare care şi acum când îmi aduc aminte, îmi umplu sufletul de copil. Destulă vorbăraie despre nostalgie şi amintiri trecute, motivul principal pentru care am scris acest articol este pentru redescoperirea recentă a emulatoarelor de console vechi.
Ce este un emulator?
Un emulator este un program de calculator sau un dispozitiv hardware care permite imitarea rulării unui alt sistem informatic, în cazul nostru sistemul informatic al consolelor vechi. Acest fapt înseamnă că există aplicaţii care pot rula jocuri vechi de Playstation/Xbox sau chiar Nintendo pe propiul tău laptop sau telefon. Totuşi, există o mică/mare problemă în legătură cu această minune a internetului.
Cât de legal este un emulator?
Emulatorul în sine este complet legal, fiind o aplicaţie care doar imită un sistem de joc. Dificultatea legală în sine apare în momentul în care doreşti să descarci bios-ul consolei sau chiar un joc. Până la urmă, ca pe vremuri, degeaba ai consola dacă nu ai un joc, neavând posibilitatea să descarci un joc de pe market. Aici intră Rom-urile, care în mare majoritate sunt copii neautorizate ale jocurilor care sunt protejate de copyright. Folosind regulile Americii privind copyright-ul, orice joc este protejat pe o perioadă de 75 de ani. Din păcate, rezultă că nu vom avea acces public la jocuri prea curând, poate generaţiile viitoare…
Ce facem în cazul unui joc care nu mai este pe market?
Nici în cazul în care jocul a dispărut de pe market, teoretic nu avem voie să-l descărcăm. Da, nu există un preţ pentru care jocul să fie cumpărat, dar asta nu înseamnă că dreptul de copyright dispare odată cu el. Singurul caz sigur ar fi dacă avem deja cumpărată caseta jocului, adică avem deja plătit jocul şi tot ce dorim să facem cu el, este să îl jucăm pe alt dispozitiv. Acesta ar pica în dreptul de „fair-use”.
În concluzie, toate cele scrise mai sus rămân cazuri ipotetice şi încă nu se ştie exact, cât de strict legală sau ilegală este lumea emulatoarelor. Vorbind din punct de vedere moral, oare cât de greşit este să descarci un joc pe care deja îl deţii sau nu mai poate fi găsit pe piaţă? Acesta rămâne un subiect pentru o altă zi şi cine ştie, în viitor poate vom putea rejuca toate aceste jocuri clasice ale timpului.