Dacă aţi terminat de curând un joc S.T.A.L.K.E.R şi căutaţi ceva asemănător, atunci sigur a trebuit măcar să auziţi de seria Metro şi aventurile brutal de realiste ale protagonistului Artyom în întunecatele staţii de metrou ale Moscovei.
Metro 2033 este un joc first-person shooter, dezvoltat de 4A Games (firmă care a lucrat şi la S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl) şi publicat de THQ, scos în anul 2010 pentru Xbox 360 şi Windows. Povestea se bazează pe scrierile fantastico-apocaliptice ale lui Dmitry Glukhovsky, roman care poartă acelaşi nume şi este setat în peisajul ruinat al Moscovei după un al treilea război mondial, unul atomic, supravieţuitorii fiind obligaţi să trăiască în tunelele metroului.
Jocul este prezentat dintr-o perspectivă first-person pentru a oferi cât mai detaliat atât elementul luptei pentru supravieţuirea proprie, cât şi ambientul horror şi sentimentul că undeva, în adâncul întunericului, ceva te priveşte şi aşteaptă să îţi laşi garda jos.
În tot timpul gameplay-ului, jucătorii vor fi întâmpinaţi atât de bandiţii şi facţiunile naziste, comuniste şi fasciste cât şi de inamicii mutanţi care vă vor bântui până şi cele mai adânci coşmaruri. Din fericire, avem la îndemână o serie de arme, atât puternice cât şi interesante, singura problemă fiind lipsa resurselor de muniție, medicamente, filtre şi grenade care pot fi găsite ori căutând cadavrele camarazilor şi inamicilor picaţi la datorie, ori cumpărând de la vânzătorii staţiilor.
Acţiunea se mută destul de des şi la suprafaţă, însă gradul ridicat de radiaţii obligă player-ul să poarte non-stop o mască de gaze, care se poate sparge dacă este supusă la prea multe daune. Itemele sunt mult mai răspândite afară din staţie, însă pericolul este accentuat şi prin capcanele explozive şi bestiile zburătoare care te pot oricând înşfăca dacă stai prea mult în spaţiu deschis.
Pe toată durata jocului, se pot observa multe mecanisme realistice cum ar fi arderea pânzelor de păianjen folosind o brichetă, ştergerea măştii de gaze de transpiraţie, gradul de detectare care poate creşte sau scădea în funcţie de cât de luminată e zona şi nu în ultimul rând, favoritul meu, verificarea muniției, direct de pe armă sau din cartuş (din păcate ultimul mecanism poate fi activat doar la dificultăţi mai mari).
În anul 2013 a fost lansată o continuare care nu mai urmărește firul acțiunii romanelor, intitulată Metro: Last Light. O compilaţie pentru ambele titluri a fost apoi dezvoltată, denumită Metro Redux pentru Microsoft Windows, PlayStation 4 şi Xbox One. Apoi a urmat un al doilea sequel, Metro Exodus în 2019 care a lăsat uimiți fanii pentru schimbările plăcute aduse.
Metro 2033 a primit de la critici recenzii pozitive pentru atmosfera horror, detaliile bine puse la punct ale mediului înconjurător şi povestea atrăgătoare, dar si negative pentru inteligenţa artificială a NPC-urilor şi unele mici defecte ale graficii.