În anii trecuţi anumite jocuri periculoase, precum Blue Whale şi Bongo de exemplu, au devenit mai întâi populare în rândul tinerilor, apoi s-a descoperit că în spatele acestora exista de fapt un alt obiectiv!
Ce te îndemnau aceste jocuri să faci şi cum te atrăgeau să pierzi, în caz că le luai în serios, vom vedea în exemplele următoare.
Jocul Blue Whale
Blue Whale (Balena albastră) era un joc pe reţelele de socializare în care tinerii erau supuşi la 50 de sarcini zilnice, oferite de o călăuză, care constau în automutilare şi practicarea de lucruri riscante, ultima probă fiind sinuciderea. Toate aceste provocări trebuiau postate pe Facebook folosind nişte hashtaguri specifice şi erai şantajat dacă doreai să te retragi ulterior.
Creatorul jocului era un rus, cunoscut sub numele de Philipp Budeikin. Acesta crease opt grupuri pe reţeaua de socializare numită VKontakte (o variantă rusească a Facebook-ului). Isteria pornise astfel din Rusia, se răspândise în fostele ţări sovietice şi ajunsese în Republica Moldova şi România. Până să fie luate măsuri se ajunsese deja la 130 de decese, majoritatea sub 18 ani.
Nu intraţi în astfel de jocuri! Vă puteţi pierde viaţa
Pentru a intra în astfel de jocuri trebuie să nu ai minte deloc! Ele nu aduc niciun beneficiu, doar rişti să fii şantajat şi să îţi pierzi viaţa! Pericolul real este însă la copiii ce nu au încă mintea coaptă şi nu sunt supravegheaţi suficient.
Jocul Bongo
Bongo era un serviciu de divertisment prin mesaje text. Plăteai 1,5 euro pe mesaj, însă problema era că nu primeai doar un singur mesaj, ci primeai continuu până îi dădeai mesaj cu Stop sau intrai pe site-ul oficial.
Astfel te puteai trezi cu facturi de sute de lei pentru ce? Pentru o maimuţă care teoretic prevedea viitorul şi câte ceva despre iubirea sau sănătatea unei persoane.
Nu intraţi în astfel de jocuri! Vă puteţi pierde banii
Este penibil să crezi în ghicit şi să plateşti mult pentru astfel de informaţii. Adesea vei afla doar nişte lucruri pe care le ştiai deja. Mai bine mergi la persoana respectivă şi vorbeşti faţă în faţă cu ea. Un caz nefericit este al unei femei care nu a putut să îl oprească pe Bongo la timp şi s-a trezit într-o singură lună cu o factură de 500 de lei.
Concluzie
Aveţi mare grijă cu jocurile de tipul acesta. Decât să vă pierdeţi timpul, banii şi viaţa, o ieşire în oraş cu prietenii sau familia este mult mai benefică. Astfel, vă veţi folosi banii şi sănătatea exact aşa cum trebuie.