Jocul MediEvil
MediEvil este un joc de aventură de tip hack ‘n’ slash dezvoltat de SCE Cambridge Studio şi publicat de Sony Computer Entertainment.
Nu multă lume a auzit de acest joc, fiind probabil un joc prea vechi (din 1998, pentru Playstation 1), dar cu noul remake pentru Playstation 4, mai multă lume poate descoperi frumuseţea acestuia.
Povestea jocului
Povestea jocului MediEvil începe în anul 1286 cu războiul dintre regele Gallowmere şi armata de morţi umblători al magicianului antagonist Zarok.
Detaliul principal pe care se bazează jocul este campionul armatei Gallowmere, Cavalerul Sir Daniel Fortesque, care glorios a reuşit să învingă armata de morţi şi să aducă victoria, înainte de a se prăbuşi de la rănile lui mortale.
Dacă povestea rămânea aşa, nu era prea diferit de alte jocuri nu…?
Adevărul este că gloriosul nostru campion a fost lovit, ironic, fix de prima săgeată trasă şi astfel acesta a murit lamentabil (ador cât de stupid de amuzant este acest detaliu). Totuşi regele măsluieşte povestea şi îl denumeşte pe Dan „Eroul Gallowmere”.
O sută de ani mai încolo, Zarok se reîntoarce şi aruncă o vrajă de a stabili noapte eternă peste regiune. Acesta îşi repune în aplicare planul de a reînvia morţii şi de a fura sufletele celor vii.
Cum antagonistul nostru este destul de stângaci, îl reînvie şi pe „campionul” Dan care acum este un schelete a cărui falcă a picat şi care nu are un ochi (cel pierdut în timpul luptei). Acesta nu a fost acceptat în Holul Eroilor din cauza morţii sale penibile şi vede această ocazie ca fiind salvarea titlului său şi acceptarea liniştii alături de ceilalţi eroi.
De ce se plângea toată lumea de controlul primului joc MediEvil?
Gameplay-ul este destul de simplu, protagonistul călătoreşte prin Gallowmere, fiecare nivel având un obiectiv ce trebuie realizat, precum obţinerea unui obiect sau uciderea unui anumit număr de monştri.
Problema principală a acestuia este mişcarea ciudată a camerei dar şi nişte controale puţin complicate în unele momente, mai exact în cele în care camera rămâne fixată, precum o peşteră sau un tunel. Nu putem cere prea multe de la un joc aşa vechi, nu?
Din păcate problema s-a menţinut şi în noul MediEvil
Odată cu noul val de nostalgie adus în remake-ul din 2019 au fost readuse şi controalele ciudate din 1998. Din păcate astfel, o sesiune de joc relaxantă se poate transforma extrem de rapid într-una frustrantă. De asemenea nu există checkpoint-uri mijlocaşe, asta însemnând că dacă ai murit, reiei nivelul de la capăt. Desigur dacă jocul ar fi prea simplu care ar mai fi plăcerea de a-l juca?
În final, MediEvil rămâne un joc îndrăgit de multă lume, plin de amuzament şi nostalgie care probabil a avut o abordare greşită pentru remake-ul modern şi care a suferit aceeaşi problemă „în loc să creăm un joc nou, hai să recreăm un joc vechi”. Cu toate acestea, poate putem privi plini de speranţă că vom mai avea jocuri (unele cu o cameră reglată) care să îi urmărească povestea lui Sir Daniel Fortesque.